Gebelik Öncesi, Esnasi ve Sonrası Beslenme

Gebelik Öncesi Beslenme Nasıl Olmalıdır 

 

            Özellikle hızlı ve sağlıklı bir şekilde hamile kalmak isteyen bireyler için gebelik öncesi beslenme kritik bir öneme sahiptir. Bu nedenle uzak durulması gereken yiyeceklerin bilinmesi ile birlikte mutlak surette tüketilmesi gereken gıdaların varlığından haberdar olmak da önemlidir. İçinde yağ bulundurmayan ve yine aynı şekilde yağsız bir şekilde pişirilen etler gebelik öncesi beslenme menülerinin ilk sıralarında yer almaktadır. 

            Özellikle balık ve tavuk gibi beyaz etler gebelik öncesi dönemde haftada en az 2 en fazla 4 gün tüketilmelidir. Günde bir bardak yağsız ya da yarı yağlı sütlerin tüketimi de önem teşkil etmektedir. Özellikle sabahları aç karnına tüketilen süt gebelik öncesi sağlıklı beslenmenin anahtar noktalarından birini oluşturmaktadır. Muz doğurganlığı doğrudan doğruya olumlu etkileyen en faydalı meyveler arasında bulunmaktadır. İngiltere ve İtalya'daki üniversitelerin ilgili alanlarında yapılan araştırmalar hamile kalmak isteyen ve doğurganlık seviyelerini arttırmak isteyen bayanların günde bir adet muz tüketmesi gerektiğini gözler önüne sermektedir. 

            Her beslenme menüsünde bulunan yoğurt da bu dönemde sıklıkla tüketilmelidir. Ambalajlı değil tamamen organik yoğurtların etkisi ise iki kat fazla olmaktadır. Yoğurt yeme alışkanlığı her dönemde bir beslenme ritüeli haline getirilmelidir. Ülkemizde günden güne daha popüler bir şekilde tüketilmekte olan avokado da ara öğünlerde tüketilmelidir. 

 

 Gebelik Esnasında Beslenme Nasıl Olmalıdır 

 

            Hanımlarda gebelik esnası ve sonrası beslenme son derece önemlidir. Gebelik esnası ve sonrası beslenme iki ayrı kutba ayrılmaktadır. Gebelik sırasında yenen kimi gıdalar sonrasında tüketilmeyebilir. Öncelikli olarak gebelik esnasında iki kişilik beslenme zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak bu aşırıya kaçmak anlamına gelmemelidir. Marul, kıvırcık, maydanoz gibi yeşillikler gebelik esnası ve sonrası beslenme alışkanlıklarının merkezini oluşturmaktadır. 

            Aynı zamanda tüketilecek gıdalar kadar uzak durulması gerekenler de ayrı bir öneme sahiptir. Bunların başında çay kahve sigara alışkanlıkları yer almaktadır. Bu içeceklerin içerisinde bol miktarda kafein ve tein maddeleri bulunduğu için uzak durulmaları şarttır. Aynı zamanda alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklar da hem gebelik esnasında hem de sonrasında uzak durulması gereken alışkanlıkların diğer kolunu oluşturmaktadır. 

 

 Gebelik Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır 

 

 

            Gebelik sonrasında hanımların güçlerini yeniden toplamaları ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri gerekmektedir. Önerilen gıdaların başında ara öğünlerde atıştırmalık olarak bitter yer almaktadır. Aynı zamanda yine öncesinde olduğu gibi gebelik esnası ve sonrası beslenme ana kollarından birini oluşturan temel gıda yağsız et olmalıdır. Bu önemde anneler sürekli olarak emzirdiği için bol sıvı tüketmelidir. Günde en az 2 litre su tüketilmelidir. Kola ve hazır meyve suları bırakılmalıdır. Pekmez ve tahin besleyici gıdalar da tercih edilebilir. Sebze ağırlıklı beslenmek de son derece önemlidir. Normal tuz yerine iyotlu tuz ya da kaya tuzu kullanmak da hem sağlık hem de güç depolaması açısından önerilmektedir. 

Çalışma Saatleri

pzts - cuma: 09:00 - 20:00
cmts: 09:00 - 20:00
pazar: Çalışmıyor

Randevu Talep Formu

Bizimle buradan iletişime geçerek randevu talep edebilirsiniz.

  • Ad Soyad*
  • Telefon*
  • Konu*
  • Mesajınız
  • YUKARI